Akne etter p-pille slutt

Slik forhindrer du kviser etter å ha sluttet med pillen

Akne etter p-pille sluttDet er smart å tenke på huden din før du faktisk stopper med hormonell prevensjon. Kviser eller akne er det vanligste bivirkningen kvinner kan oppleve etter å ha sluttet med pillen. De fleste kvinner vil ikke merke noe til det, mens andre som hadde problemer med akne da de startet med p-pillen, kan få de samme problemene tilbake. Her tar vi for oss hvordan du forhindrer kviser etter å ha sluttet med hormonell prevensjon.

Kviser skyldes som regel hormoner endringer, og i all hovedsak mannlige kjønnshormoner og i noen tilfeller feil kosthold. Mange plages mest med kviser i tenårene når hormonproduksjonen er stigende. Hvor følsom man er for disse hormonene er individuelt, og noen får mye kviser, mens andre kan gå klar. Årsaken til kviser er overproduksjon av talg, som fører til tilstopping av utførselsgangen for talgkjertelen (komedoner). Det fører til opphopning av talg, som igjen fører til overvekst av bakterien P. Acnes som igjen gir betennelse. Betegnelsen uren hud er feilaktig, det har ikke noe med dårlig hygiene å gjøre. Bakterien P.Acnes er ikke smittsomme verken på deg selv eller for andre.

Hva er årsaken til kviser etter p-pille slutt?

Hormonell prevensjon fungerer godt for huden, fordi den undertrykker hudfett (talg) til «barndoms nivåer». Det er litt skremmende når du tenker på det, fordi voksne er ment å ha en mye mer sebum enn barn. Sebum er et oljelignende stoff som «smører» hud og hår. Når det sluttes med p-piller, kan det være at talgproduksjonen forbigående trappes opp med økt kvisedannelse som resultat. Dette fordi de kunstige hormonene fra p-pillene bygges ned og nivåene av stoffene etinyløstradiol, cyproterone, og drospirenon faller noe samtidig som det blir en ubalanse i de mannlige (androgene) hormonene.

Kvinnens syklus styres av hormonet østrogen fra Mens til eggløsning og fra eggløsning til mens igjen av hormonet progesteron.  Det siste er tatt bort ved bruk av p-piller, og det er det samme progesteronet som styrer, balanserer og holder kvinnens testosteron og østrogen i sjakk. Hvor lang tid det tar innen kroppen er tilbake til normalen, er forskjellig fra kvinne til kvinne.  For de aller fleste er dette et kortsiktig «problem» som vil forsvinne innen 3-6 måneder når den naturlige syklus igjen har stabilisert seg. Ved kvisdannelse etter p-pille-slutt, anbefaler vi bruk av «IQ-QI ultimate feminine care»  som erfaringsmessig virker positivt.

Noen tips til hvordan forebygge og behandle kviser

For best resultat er det lurt å begynne minst to måneder før du slutter med hormonell prevensjon. På den måten blir huden mindre reaktiv, og i bedre stand til å takle endringen.

  • Unngå melkeprodukter pga veksthormonene i disse. Meieri-fri diett er vanligvis den viktigste acne-behandlingen.
  • Unngå konsentrert fruktose. Slik finnes i søte desserter, honning, saft og tørket frukt.
  • Unngå søtsaker og «junk-Food».  Sukker forårsaker akne fordi det trigger et hormon kalt IGF-1.
  • Helt frisk frukt er greit i moderate mengder.
  • Ta sinktilskudd. Nivået av mineralet sink har vært for lavt og kobber for høyt under p-pillebruken. Disse balanseres igjen etter hvert av progesteronet.
    Sink reduserer dessuten keratinproduksjonen, og holder porene åpne. Det dreper også bakterier.
  • Etter p-pille-slutt eventuelt benytte «IQ-QI ultimate feminine care»  som erfaringsmessig virker positivt.

Skulle du allikevel oppleve akne etter at du har sluttet med p-piller eller annen hormonell prevensjon, er det viktig å tenke på at dette er noe som vil gå over, så hold ut.