Enten du ønsker å bli gravid eller du opplever bivirkninger, når er det riktige tidspunktet å slutte med hormonell prevensjon?
Det er en selvfølge at kvinner slutter med p-piller eller hormonell prevensjon når de vil bli gravide. Det mange ikke har tenkt over er at «rester» og bivirkninger av slik prevensjon kan føre til ulemper for mor og barn – og at det kan være klokt med en «karantene-tid» først. Vi kommer tilbake til dette.
Mange har sluttet med p-piller eller hormonell prevensjon fordi de har funnet ut at plager og bivirkninger nettopp skyldes prevensjonen. MEN, det er også mange som lider og opplever redusert energi og livskvalitet – UTEN å forstå at hormonell prevensjon kan være hovedårsaken. Ganske mange bruker dessuten hormonell prevensjon langt lenger enn de selv ønsker. De er ikke kjent med at det eksisterer et effektivt, hormonfritt alternativ. Fenomenet «Pilletretthet» er også kjent – etter år med bruk, blir man kort og godt lei.
Når du vil bli gravid
Vi anbefaler at du slutter med p-piller eller annen hormonell prevensjon et års tid før du vil bli gravid. Dette kan høres litt voldsomt ut, men det er mye som bør komme i orden. Det er smart å la kroppen kvitte seg med de syntetiske hormonene fra hormonell prevensjon. Dette skjer som regel i løpet av et par måneder, men kan i noen tilfeller ta flere måneder. I sjeldne tilfeller kan det ta over et år før syklusen blir rimelig normal igjen. Videre skal sexhormonene østrogen og progesteron komme i balanse, og dette er kanskje det viktigste. Østrogen må til for at kroppen skal modne egg, og progesteron må til for å få til og gjennomføre et svangerskap. P-pillebruk fører som regel til østrogendominanse, dvs økte østrogene effekter. Slike virker som regel negativt på stoffskiftet og fører til forhøyede kobberverdier. Konsekvensen at nivået av mineralet sink går ned. Progesteronet balanserer østrogenet, stimulerer stoffskiftet og gjennoppretter kobber-sink-balansen. Bruker du en frukbarhetscomputer eller PFC som Ladycomp Baby kommer dette til å gjøre det lettere for deg å forstå hva som skjer med kroppen, og for å vite nøyaktig når du begynner med eggløsning igjen.
Før svangersskap / som forberedelse;
- Vær sikker på at stoffskiftet er normal
- Vær siker på at sink-balansen er iorden
- Også andre mineraler.
Vi anbefaler bruk av kosttilskudd fra FitLine, Optimalsettet gir deg alt du trenger, eller shake fra Herbalife som er lignende, og at du orienterer deg retning lav-karbo, dvs unngår blodsukkersvigninger osv.
Når du vil slutte med hormonell prevensjon
Hvis du vil slutte med hormonell prevensjon fordi du har opplevd bivirkninger, er pilletrett eller bare ønsker et sunt og sikkert alternativ, er du på rett sted! Det viktigste å tenke på er å finne et effektivt, og hormonfritt alternativ som hjelper deg å forhindre graviditet. Hvis du er i et forhold og vil slippe å bruke kondomer hele tiden, har du gode og sikre alternativer som Pearly og Ladycomp 6 serien.
Selv om du gikk på hormonell prevensjon fordi du en gang hadde kramper, akne, uregelmessig menstruasjon eller andre syklus symptomer, betyr ikke dette at du vil få disse problemene tilbake når du slutter med hormonell prevensjon. Mange kvinner starter på hormonell prevensjon når de er tenåringer på et tidspunkt hvor deres reproduktive systemer ennå ikke er modnet, noe som gjør symptomene som disse mer sannsynlige. Syklusen i 20-årene, eller 30-årene, kan være vesentlig forskjellig fra syklusen du hadde i tenårene.
Hvis du ble diagnostisert med PCOS eller endometriose før du begynte å bruke p-piller, er det viktig å overvåke disse helseproblemene og få råd fra legen din om behandling av de underliggende årsakene uten å fortsette med å bruke syntetiske hormoner.
Du kan slutte med hormonell prevensjon når du selv er klar – du trenger ikke engang å vente til du har fullført det siste p-pille brettet. For noen kvinner vil overgangen være lett, for andre kan man oppleve «abstinens» bivirkninger som søvnløshet og humørsvingninger, men dette vil passere i løpet av kort tid, spesielt hvis du tar vare på din helse og støtte kroppen din i å gjenvinne sin egen syklus og hormoner så raskt som mulig. Den første «perioden» du har vil være en «bortfallsblødning», dette kommer av effekten som kroppen din har hatt av syntetiske hormoner fra hormonelle prevensjonsmidler. Den andre perioden være en real periode, men selv om du har perioder betyr det ikke at du har eggløsning først.
Sporing av syklusen vil hjelpe deg med å sjekke hva som skjer med kroppen din. Selv om du ønsker å unngå graviditet, er det å ha eggløsning i hver syklus viktig for dine korte og langsiktige helse mål. Sporing av syklusen din kan hjelpe deg med å ta kontroll over din fruktbarhet og helse.
Et sikkert alternativ
LadyComp 6 og Pearly er et 99,3% sikkert prevensjonsalternativ, naturlig og uten bivirkninger. De er ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder. Les mer om sikkerhet.