Bivirkninger på lang sikt – Vil vi leve like lenge som våre mødre?
Alle vet at kvinner lever lengst – fordi vi blir beskyttet av vår biologi. Men hva skjer når p-pillen tar bort menstruasjonssyklusen og hemmer de naturlige hormonene?
Det er homøopat Kirsti Longva som stiller spørsmålene. Hun har observert at mange av hennes kvinnelige pasienter i fruktbar alder har symptomer som stemmer med hormonforstyrrelser. Og det bekymrer henne.
– Naturen har utdelt noen ekstra leveår til kvinner, slik at vi i alle år har fått hjertekarsykdommer 10-15 år senere enn menn. Men nå får vi kvinner stadig oftere hjerte- og kar sykdommer ganske tidlig. Allikevel hører vi fremdeles at kvinner lever lenger, påpeker Longva og spør:
– Vet vi det? Vet vi om kvinner som er middelaldrende og unge i dag, og som bruker hormonpreparater slik som p-piller og p-sprøyte, vil leve like lenge eller lenger enn sine egne mødre?
”Hormonsentralen”
Longva understreker at hormonforstyrrelser er langt mer drastisk enn de fleste er klar over. Det er ikke ”bare” produksjon av naturlig østrogen og progesteron som blir hemmet når man tilføres hormonpreparater.
– Se her, sier hun og viser frem et bilde av en hypofyse fra en legebok.
– Som du ser er sentrene for all hormonproduksjonen i hypofysen i hjernen. Selv de hormonene som produseres andre steder, for eksempel i binyrene, har forbindelser med hypofysen. Det går også en mengde ”tråder” mellom de stedene som produserer ulike hormoner inne i hypofysen. All hormonproduksjon er forbundet der, forklarer hun.
Longvas poeng er at hvis man bevisst hemmer produksjonen av et enkelt hormon i kroppen, så vil det ha betydning for andre hormoner. For eksempel kan veksthormonene eller hormoner som har betydning for huden, bli påvirket.
Lavt stoffskifte og cyster
I sin praksis ser Longva ofte symptomer som stemmer med hormonforstyrrelser – som pigmentforandringer, opp til 20 kilo overvekt, søtsug og depresjon. Produksjonen av hormonet thyroxin foregår i skjoldbruskjertelen, men også der går det forbindelser til hypofysen. Kvinner som har for lite av dette hormonet får hypotyrose, lavt stoffskifte, et velkjent kvinneproblem som blant annet medfører overvekt.
Ekstra alvorlig er det når pasienten har polycystisk ovariesyndrom (PCOS)., det vil si at de har væskefylte cyster på eggstokkene. I stedet for at eggene i eggstokken modnes og faller ned i eggelederne en gang i måneden, får kvinner med PCOS store og smertefulle cyster på eggstokkene.
Blir vi mer mannlige?
Kvinner med PCOS får ofte hår på steder hvor kvinner normalt ikke har hårvekst, som på underarmene og i ansiktet. De får også gjerne dypere stemme. Når jeg treffer jenter som har fått problemer etter å ha brukt p-piller, observerer jeg at de har en del maskuline fysiske trekk, selv om de ikke har fått diagnostisert PCOS, opplyser hun.
Og når kvinnene har sluttet med pillen eller et annet hormonpreparat, forteller de ofte at de er blitt mer i følelsemessig harmoni, mer i kontakt med seg selv – og at de føler seg mer som kvinner, legger hun til.
Longva er opptatt av at kvinner fra naturens side er sykliske. Vi har ”flo og fjære” i oss og kanskje humørsvingninger, men det er naturlig. Hvis vi tar bort de følelsemessige bunnene, mener hun, tar vi også bort toppene.
Når du tar bort syklusen din, kan du også bli flat følelsesmessig, likegyldig og apatisk. Du får ikke den ”boosten” som hormonene gir.
Mindre fertile En god del kvinner har opplevd at når de slutter med p-pillen fordi de vil ha barn, så får de det ikke til. Årsaken er, ifølge Longva, at jentene har gått på pillen så lenge at syklusen er helt i ubalanse. Kroppene deres får problemer med å gjenopprette den naturlige balansen; hos mange har det aldri vært noen regelmessighet fordi de begynte på pillen kort etter første menstruasjon. Da går turen gjerne til legen som forøker invitrofertilisering (IVF). Dette er en altfor lettvinnt ”løsning”, mener Longva. – IVF innebærer en sterk dose med kunstige hormoner. Det er det få som snakker om, men det kan gjøre problemet enda verre, mener hun. – Hvorfor går de ikke til problemets rot? Unge jenter får jo ofte pillen fra de er 13- 14-15 år, ikke alltid som prevensjon, men fordi de har andre problemer som legen mener at pillen vil hjelpe dem med.
Sjekk selv At det hun forteller stemmer, mener Longva ikke er vanskelig å underbygge. Hun synes altfor mange av oss har en overdreven tro på autoriteter og altfor lett gir opp når vi hører lange og rare medisinske termer. – Egentlig er det ikke så vanskelig å forstå! Få tak i en popularisert lærebok i medisin. Les på nettet. Og ikke minst: Se hva som står om p-pillemerker og andre hormonprodukter i Felleskatalogen, som jo også ligger på nettet! Du vil se at det er en lang liste av bivirkninger som du kanskje synes virker ganske alvorlige, sier hun. Longva anbefaler derimot produktene til PFC Nordic – Pearly, Ladycomp og Babycomp. – PFC tilbyr et fantastisk alternativ til krøkkete kondom og hormonell prevensjon. Personlige fruktbarhetscomputere er like sikre som p-piller dersom man følger bruksanvisningen, og de er enkele å bruke og helt ufarlige, sier hun.