For 40-50 år siden ble p-piller svaret på kvinners mareritt om det uønskede svangerskap. Kvinner fikk endelig kontroll over kroppen, og slapp å bekymre seg for graviditet. Det ble en viktig del av kvinnefrigjøringen – og for de fleste også fritt frem å utforske seksualitet uten latent angst.
Dessverre tok det bare noen år før den revolusjonerende pillen begynte å miste noe av sin glans. Lette bivirkninger som å legge på seg, brystspreng og depresjoner var kanskje til å leve med. Vaginal utflod eller candida-soppinfeksjon ses ikke alltid som bivirkning av p-piller. Mer alvorlige bivirkninger som blodpropp – ofte med lammelser til følge – hjerneslag, bryst- og livmorkreft ble kjent, men på en måte feid litt under teppet. En del kvinner erkjente bivirkningene for det de var, skjønte årsaken og sluttet med hormonell prevensjon. Men, atter mange hverken så eller skjønte sammenhengen – blant annet fordi en del av (personlighets)endringene skjer gravis over lang tid.
”Og bitene har liksom falt litt på plass. De siste 5? årene har jeg har vært mye trøtt og sliten, smådeprimert, hatt humørsvingninger og et sinne som bare plutselig kan komme over meg for ingenting, hatt gråtetokter, søvnforstyrrelser, spotting, hudproblemer og lang menssyklus. Jeg hadde bare forsont meg med at det var slik jeg hadde blitt? Det er en sånn lettelse å se at jeg kanskje bare rett og slett er «gal» av for mye østrogen.”
Det henvises ofte til at moderne p-piller er såkalte lavdose-piller og at disse er langt mindre farlige. Poenget er at det er de samme mekanismer i kroppen som utnyttes og manipuleres, slik at lavdose-piller også kan representere en alvorlig helserisiko. Det sagt – så er vi som mennesker alle er forskjellige – og ingen reagerer akkurat likt. Men, synd er det alltid på de som rammes.
I Norge bruker rundt 300 000 kvinner p-piller og det selges vel 120 000 p-staver og p-ringer pr år. Mange jenter begynner av flere grunner å bruke pillen i ungdomsårene. Noen fordi de allerede er seksuelt aktive, andre fordi de har smertefulle eller uregelmessige menstruasjoner og ofte bare fordi de plages med akne. Smertefulle menstruasjoner eller uregelmessige sykler skyldes generelt mangel på hormonet progesteron. Hormonell prevensjon gjør i så måte vondt verre da det naturlige hormon progesteron undertrykkes. Dette resulterer igjen i et overskudd av østrogen eller substanser med østrogene virkninger som vil kunne gjøre ting verre.
Så, hva er det egentlig feil med å ta pillen?
Enkelt sagt manipuleres kroppens hormonsystem av fremmede hormoner med lang levetid som hermer og tar over for de naturlige. De setter seg fast i, og blokkerer celle-reseptorene over tid. Falske signaler sendes hjernen som så blir lurt: Et slikt kan være at kroppen er gravid, og på den måten stoppes fremtidige eggløsninger. Dette er den hyppigste virkemekanismen for p-piller, også de såkalte lavdose pillene. Konsekvensen er at kroppens naturlige progesteron nesten tas bort. Det er progesteronet som balansere østrogent, styrer langtids-stresshormonet kortisol og et som heter aldosteron. Langtidsstresshormonet kortisol er hos mange p-pillebrukere 3-4 x for høyt – og slikt kan få alvorlige følger på sikt. Hormonet aldosteron regulerer kroppens pH og saltbalansen -og derigjennom blodtrykket, og vi ser straks sammenhengen med vaginal utflord, skjedesopp og candida-problematikken som i seg selv skyldes feil pH.
I løpet av de 50 årene p-pillen har vært på markedet, er denne problematikken skjenket forholdsmessig liten medisinsk interesse. Mange av bivirkningene er allikevel godt kjent for de fleste leger. Det vanligste er da en riskovurdering, og som oftest blir risikoen funnet minimal. Pakningsvedleggene og Felleskatalogen beskriver det meste, men det betyr ikke at det blir opplyst om alt eller at brukerne orker å lese gjennom. Her er de første linjene i beskrivelsen av en tilfeldig p-pille:
Bivirkninger: Svært vanlige (≥1/10): Kjønnsorganer/bryst: Gjennombruddsblødning/sporblødning. Nevrologiske: Hodepine, inkl. migrene. Vanlige (≥1/100 til <1/10): Gastrointestinale: Kvalme, magesmerter. Hud: Akne. Infeksiøse: Vaginitt, inkl. candidiasis. Kjønnsorganer/bryst: Brystsmerter, ømme bryster, dysmenoré, endret menstruasjonsmengde, cervix-ektopi og sekresjon, amenoré. Nevrologiske: Angst, svimmelhet. Psykiske: Stemningsforandringer inkl. depresjon. Undersøkelser: Vektforandringer (økning eller reduksjon). Øvrige: Væskeretensjon, ødemer.
Kan p-pillers virkningsgrad bli påvirket eller reduseres?
Svaret er ja. Det finnes både urter og legemidler som kan påvirke p-piller negativt.
- Johannesurt er kanskje den mest kjente – og denne kan sågar oppheve virkningen. Dette er vist gjennom forskning på NTNU i Trondheim.
- Munkeurt eller kyskhetstre, vitex agnus-castes , nevnes også. Den har progesteroneffekt. Den er klassifisert som legemiddel i Norge, og kan dermed ikke selges fritt . Den selges fritt i Tyskland og på kontinentet – og har , men selges fritt på kontinetet. Denne skal heller ikke brukes sammen med p-piller
- Det har praksis også vist seg at antibiotika kan redusere effekten av p-piller.
En annen, mindre kjent sak er at p-pillebruk fører til at kroppen ”støvsuges» for vitaminer og mineraler. Det finnes knapt noe annet legemiddel som gjør det mer effektivt!
Leveren trenger nemlig ekstra mengder vitamin C, sink, magnesium og hele B-vitamin-komplekset for å bryte ned de kroppsfremmede hormonene. Dette betyr at hvis du er som de fleste kvinner, og du tar p-piller i mange år, har du sannsynligvis en mangel på viktige næringsstoffer. En næringsubalanse kan også forårsake hjertesykdom, væske-opphopning, vektøkning og depresjon og utmattelsessymptomer som ME og fibromyalgi.
Hvis det ikke er nok, er den pågående bruken av p-piller, og spesielt de nye, ikke blitt tilstrekkelig undersøkt over tid.
I vårt nåværende samfunn, hvor kvinner vanligvis spiser et svært raffinert kosthold av brød, sukker, kombinert med prevensjonspiller og antibiotikabruk, kan gjær ta over ganske enkelt. Giftene som kan oppstå fra overvektst av gjær går langt utover den typiske vaginale infeksjonen, og de kan føre til PMS, depresjon, migrene, endometriose og infertilitetsproblemer.
Hvis de ovennevnte avsnittene ikke var nok til å overbevise deg, sjekk ut artikkelen fra / kanskje viktigste erkjennelsen at p-pillekandidaterhar kortisolverdier som er 4 x for høye… Lege Siri Aabel: P-piller og hormonell prevensjon har mange skjulte bivirkninger
Genial hjelp til naturlig prevensjon og familie- planlegging. Alt i displayet: Temp, syklusdag, rødt og grønt, prognose neste 6 dager, tempkurve og mensdatoer neste 6 mnd. Full statistikk mm
Pearly 2 ble «pensjonist» 30. september 2022 og selges ikke mer. Velg Ladycomp 8 som gir dere full kontroll.
Velværekrem som virker – og kan styrke og balansere syklusen. Ofte det lille som skal til for å bli gravid.
Velværekrem som virker og som kan styrke «det mannlige». Gode erfaringer, også ved nedsatt fruktbarhet.
OPPLEV GLEDEN MED NATURLIG SYKLUS – OG LADYCOMP
Sexhormoner i balanse – mindre stress – naturlig libido – mer energi – bedre humør – høyere treningsutbytte – og mye mer