10 Topp Bivirkninger av Kobberspiral

10 Topp Bivirkninger av Kobberspiral

10 topp bivirkninger ved bruk av kobberspiral. Selv om kobberspiralen ikke har syntetiske, kroppsfremmede hormoner, betyr ikke det at det at den er uten bivirkninger. Mange kvinner opplever bivirkninger etter å ha fått satt inn en lUD, men de forsvinner vanligvis etter omtrent 3-6 måneder, når kroppen din blir vant til et fremmedlegeme i livmoren din. Her er ti birvirkninger av kobberspiral du burde vite om.

Det er veldig viktig å vite om birvirkningene av kobberspiral innen bruk, slik at du vet hva du kan forvente deg av eventuelle bivirkninger, og ikke minst vet når man burde sjekke om noe er galt. De fleste leger og store informasjonsider om sex og samliv i Norge har lite eller ingen informasjon om bivirkninger av kobberspiral. En forklaring kan være at kobberspiraler ikke er registreringspliktige som legemidler, og dermed ikke er underlagt samme dokumentasjonsplikt som slike med hensyn til indikasjoner, kontraindikasjoner og bivirkninger.

Les også: Kobberspiral sikkerhet

#1 Perforasjon

Perforasjon betyr feil ved innsetting som fører til at spiralen går gjennom livmorveggen. Dette skjer statistisk i 1 til 5 av 1000 tilfeller og medfører sjelden komplikasjoner. Faren for perforasjon er størst de første 3 månedene etter en fødsel.

#2 Bekkeninfeksjon

Kobberspiralen kan føre med seg mikrober fra livmorhalsen opp i livmorhulen ved innsettingen. Dermed kan bekkeninfeksjon oppstå, som regel i løpet av de første ukene. Dette kan forebygges med god innsettingsteknikk, smittesjekk samtidig som innsettingen finner sted, og eventuell behandling i ettertid ved påvist infeksjon.

#3 Plager ved innsetting av kobberspiral

De fleste kvinner synes innsettingen av kobberspiral er ubehagelig, men færre enn 5% beskriver smertene som moderate eller alvorlige. Hos kvinner som aldri har født, kan innsettingen av kobberspiral gjøre ekstra vondt. Smertene kan vedvare de første timene etter innsetting. Noen kvinner opplever reaksjoner som svetting, besvimelse, kvalme og oppkast.

#4 Menstruasjon og andre blødninger

Menstruasjon vil normalt forsterkes og den kan bli en blødningsdag eller to ekstra. Kvinner som har menstruasjonsplager, vil ofte få disse forverret med kobberspiral. Spiralen fører til lokal produksjon av prostaglandiner, noe som kan gi økt blødning og økte smerter under menstruasjonen, særlig de første månedene. I tillegg kan blødninger ved at spiralen skraper i livmorveggen eller mellomblødninger forekomme i starten.

Les også: Kobberspiral erfaringer

#5 Utstøting

5-10 % av brukerne opplever utstøting av kobberspiralen. En eventuell utstøting skjer som regel i løpet av de første månedene etter innsetting, og det kan skje uten at kvinnen merker det. Yngre kvinner og kvinner som ikke har vært gravide, har noe større risiko for at spiralen støtes ut. Delvis utstøting vil som regel gi blødninger og smerter.

#6 «Uttrekks-trådene»

Tynne tråder er festet til kobberspiralen slik at helsepersonell lett kan fjerne den. Noen klarer å kjenne disse trådene innerst i skjeden der de kommer ut av livmorhalsen. Det er ikke vanlig at partneren din merker trådene ved samleie, men det kan forekomme.  De kan visstnok ikke skade kondomet.

#7 Kobberallergi og Kobberforgiftning

Lommelegen.no nevner med rette at kvinner med kobberallergi ikke bør bruke kobberspiral. Allergi er generelt en reaksjon i form av utslett, kløe, åndenød o l. Reaksjonen kommer umiddelbart eller en tid etter man kommer i kontakt med allergenet, og vil gi seg over tid, uten eller med behandling.

#8 Kobberintoleranse, andre allergier eller intoleranser

En kobberintoleranse kan utløse ubehag i større eller mindre grad. Det typiske eksemplet fra 1970-80 tallet var da jenter begynte med lave truser og løse T-skjorter. Den kobberbelagte knappen på jeans-buksene kom i kontakt med huden på magen og skapte alergiske hudirritasjoner. I noen tilfeller til å leve med, i andre ikke. Det oppgis ikke om kobberet som brukes i kobberspiraler er 100% rent. Det er ofte en legering av flere metaller, og noen få prosent kan være fordelt på flere tilsetningsstoffer som nikkel, mangan, sink eller silisum. Dermatologisk er det påvist at slike lave mengder er mer enn nok til å fremkalle allergier fra andre metaller, så slikt kan også være en sekundær-effekt av kobberspiral.
Typiske andre eksempler på intoleranser er f eks ubehag fra melk og/eller gluten i motsetning til søliaki som er mer allergilignende.

#9 Frisettelse av kobber – Copper dump

Kroppen vil i gitte situasjoner, ofte som funksjon av trening og/eller økt «kroppsaktivitet» kvitte seg med overskuddslagre av kobber. Det kalles på fagspråket «copper dump» eller dumping» som beskrives av mange som har prøvd det som nesten u-utholdbart. Det kan til en viss grad sammenlignes med kraftig og «shaky» PMS, bare verre, og kan vedvare fra 5-15 dager i strekk, samtidig som det kan oppstå angstreaskjoner, selvmordstanker mm. Slike dumpig-prosesser kan komme og gå mer eller mindre periodisk over flere år.

#10 Annet ubehag

En del spiralbrukere får dårligere helse, ofte oppleved som gradvis redusert livskvalitet,  og noen «sporer helt av».  Noen oppdager ikke at det er sammenheng med kobberspiralen, mens andre opplever nesten øyeblikkelig bedring etter uttak.  Det kan være plager som stiv korsrygg, leddsmerter, søvnbesvær mm – og en god del av symptomene passer med de som listes for kobberallergi/intoleranse.

Les også: Vurderer du kobberspiral som prevensjon?

Finnes det hormonfrie alternativ helt uten bivirkninger ?

Les mer i fortsettelsen om Personlig Frukbarhets Computer som er fertilitetsmonitorene fra PFC Nordic:

Hvilken hormonfri PFC skal jeg velge når jeg ikke vil bli gravid?

Ladycomp og Pearly er det perfekte valget for hver kvinne som er helsebevisst og er i harmoni med kroppen sin. Våre fertilitetsmonitorer nyter stor tillit blant kvinner som kanskje verdens mest pålitelige både anbefalt til  naturlige prevensjon og til naturlige familieplanlegging. Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene, Pearly og Daysy. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner (det er dessverre en utbredt misforståelse at det må måles til samme tidspunkt hver dag). Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.  Temperatur er sikkert som metode – les mer..

Ladycomp 6-serien – Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien

Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan det ikke bli å finne de fruktbare/»farlige» dagene! Les mer om Pearly

LadyComp 6B – Baby: Sannsynligvis et av verdens beste hjelpemiddel for å bli gravid

Personlig FruktbarhetsComputer -PFC -Ladycomp 6B – vårt topprodukt med utvidet fokus på graviditet. Dette er den totale fertilitetsmonitoren som også dokumentererer syklusen over år.  Alt går automatisk – Du tar kun kjapt tempen når du våkner, får rødt for fruktbar, grønt for ufruktbar. Neste forventede Eggløsning, EL, vises sammen med tilhørende termin med dato fra dag 2 i syklusen. EL-dag markeres med rødt blinker. Menskalender for neste 6 måneder gir indikasjon på fremtidige EL. Samleie kan registreres, og LC 6B markerer når det er tidsmessig klaff med eggløsning.  Slår i normaltilfelle ut på graviditet ca 18 dager etter befruktning – rødt – gult – grønt lyser konstant. Du kan se tempkurven med eggløsninger i displayet, får automatisk statistikk som viser sykler uten EL og med nedsatt gullegmefunksjon og mye mer. Slik vet du fort alt om syklusen. Og ønsker du prevensjon før eller etter svangerskap – bruker du den omvendt og har 99,3% sikkerhet. Les mer om Ladycomp 6B

Et sikkert alternativ

LadyComp 6 og Pearly er et 99,3% sikkert prevensjonsalternativ, naturlig og uten bivirkninger.  De er ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.  Les mer om sikkerhet.