P-piller øker kvinners risiko for å begå selvmord

P-piller øker kvinners risiko for å begå selvmord

Ny Dansk forskning viser at alle former for hormonell prevensjon fører til betydelig flere selvmordsforsøk og selvmord. Kvinner som bruker hormonell prevensjon, har mer enn dobbelt så stor sjanse for å forsøke selvmord og tre ganger så sannsynlig å fullføre selvmord, sammenlignet med kvinner som aldri har brukt hormonell prevensjon. Det viser ny forskning fra Rigshospitalet, som nettopp har blitt publisert i vitenskapelige tidsskriftet The American Journal of Psychiatry.

«Dette er den første studien i verden som klart og tydlig viser en sammenheng mellom bruk av hormonelle prevensjonsmidler og risiko for selvmordsforsøk og selvmord,» sier senior forfatter av studien, professor Øjvind Lidegaard, en av verdens ledende forskere i COC sikkerhet

476 000 kvinner ble fulgt i 15 år

Forskningsgruppen fra Rigshospitalet har i studien fulgt 476 000 kvinner i 15 år i perioden fra 1996 til 2013. Forskerne tok vekk resultatene fra alle kvinnene som tidligere har tatt antidepressiva, eller hadde en psykiatrisk diagnose, kreft, kardiovaskulær sykdom, infertilitet og to spesielle bekken sykdommer. De som ble gravid, ble også tatt vekk fra undersøkelsen.

«Det er derfor i utgangspunktet for psykisk sunne kvinner vi har fulgt, og hvor en rekke mulige feilkilder har blitt eliminert i analysen. I tillegg til en generell korrelasjon viser analysen en nær temporal sammenheng, slik at risikoen for selvmordsforsøk øker raskt etter at kvinner begynner å bruke hormonell prevensjon. Alt i alt indikerer dette en årsakssammenheng , sier Øjvind Lidegaard.

Litt over halvparten av halvparten av kvinnene begynte på et tidspunkt i undersøkelsesperioden å ta noen form for hormonell prevensjon som for eksempel p-piller.Totalt var det 6.999 selvmordsforsøk og 71 selvmord utført blant alle kvinner. Men mye oftere blant kvinner som hadde begynt å ta hormonell prevensjon..

Unge mennesker mest utsatt

Risikoen for selvmord og selvmordsforsøk var størst blant de unge kvinnene, spesielt i tenårene, og toppet seg 3-6 måneder etter starten av de ulike former for hormonell prevensjon.

Noen kvinner er av uvisse årsaker spesielt følsomme overfor naturlige hormonelle svingninger. Når de så påføres eksterne, kroppsfremmede hormoner i større mengder fra prevensjonsmedisinen, kan det forsterke de følelsesmessige svingningene, som altså i verste fall kan føre til selvmord, sier studiets seniorforfatter, professor Øjvind Lidegaard, ved Rigshospitalet i København, til Politiken.

Øjvind Lidegaard understreker at ingen leger, dessverre, måler, undersøker eller identifiserer de kvinnene med særlig risiko for å bli mentalt påvirket så voldsomt at de prøver å ta sine egne liv. Mens kvinners østrogen ofte øker og stimulerer stemning og mental tilstand, har det andre kvinnelige kjønnshormonet, progesteron, motsatt effekt og kan senke stemningen.

P-Piller forårsaker også depresjon

I fjor publiserte Øjvind Lidegaard med samme forskerteam at bare hormonell prevensjon øker risikoen for klinisk depresjon med 70 prosent.

Laydcomp og Pearly er naturlig prevensjon uten bivirkninger

De er enkle i bruk, gir deg full oversikt – og  forstyrrer ikke kroppens naturlige hormonbalanse.
De er like sikre som hormonell prevensjon,

Hvilken skal jeg velge?

Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene, Pearly og Daysy. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner (det er dessverre en utbredt misforståelse at det må måles til samme tidspunkt hver dag). Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.  Temperatur er sikkert som metode – les mer..

Ladycomp 6-serien – Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien

 

Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly

Et sikkert alternativ

LadyComp 6 og Pearly er et 99,3% sikkert prevensjonsalternativ, naturlig og uten bivirkninger.  De er ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.  Les mer om sikkerhet.