P-piller gjør det vanskeligere å tolke andres følelser

Ny studie viser at P-piller gjør det vanskeligere å tolke andres følelser

I følge den nye tyske studien traff kvinner som brukte p-piller mindre nøyaktig når de skulle kjenne igjen andre menneskers komplekse følelser. Det er viktig for kvinner å vite at p-piller kan endre deres naturlige atferd, sier Atferdsbiolog Gine Roll Skjærvø ved NTNU

At kvinner opplever mange ulike bivirkninger ved bruk av p-piller har man visst om lenge, men mer forskning på området viser nå at p-pillen påvirker kvinnen i langt større grad enn hva som tidligere er blitt påvist. Det er grunn til bekymring.


Atferdsbiolog Gine Roll Skjærvø ved NTNU mener det er viktig for kvinner å vite at bruk av hormonpreparater kan endre atferden deres. – Så kan de ta det valget selv, om de skal bruke det eller ikke, sier hun.

– Å tolke hverandre riktig er viktig sosialt for å samarbeide og for å unngå konflikter, sier forskeren. Det å lese andres følelser er viktig for å etablere et forhold til et annet menneske og til å opprettholde forholdet.

Kvinner som bruker p-piller tar dårligere partnervalg

Kvinner velger seg andre typer partnere om de bruker p-piller, enn hvis de ikke gjør det, og valget blir ofte partnere som er intelligente og rike fremfor seksuelt attraktive.

Det kan få konsekvenser på sikt. Disse kvinnene får oftere lyst til å ha sex utenfor ekteskapet og opplever dessuten økt misnøye med sexlivet etterhvert. Mindre sexlyst er også en annen viktig kjent bivirkning av p-piller.

Grunnlag for studien

Deltakerne i studien var 95 friske kvinner mellom 18 og 35 år. Kvinnene fikk se bilder av 36 andre menneskers ansiktsuttrykk, og skulle registrere hva disse personene følte.

Kvinnene som gikk på p-piller var 10 prosent mindre treffsikre enn kvinner som ikke brukte p-piller, uavhengig av hvor disse var i menssyklusen. Studien er publisert i tidsskriftet Neuroscience.

Kilder:

Forskning.no

R. Pahnke mf: Oral Contraceptives Impair Complex Emotion Recognition in Healthy Women. Neuroscience, 11. februar, 2019.


På jakt etter et sikkert alternativ?

LadyComp 6, Pearly 2 og Daysy 2 er alle like sikre og finner eggløsningen med 99,3% sikkerhet og viser sikre dager med grønt og fruktbare med rødt lys, helt naturlig og uten bivirkninger.  De er ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.  Les mer om sikkerhet.

Hvilken prevensjon skal jeg velge?

Ladycomp 8 – «som har alt»

Genial hjelp til naturlig prevensjon og familie- planlegging. Alt i displayet: Temp, syklusdag, dato for kommende eggløsning, tempkurve, mensdatoer neste 6 mnd, full statistikk mm. 

Pearly 2 – Utgått

Pearly 2 ble «pensjonist» 30. september 2022 og selges ikke mer. Velg Ladycomp 8 som gir deg full kontroll.

IQ-QI – Ultimate Feminin Care

Iq-qi Ultimate feminine care.

En velværekrem som virker. Den kan styrke og balansere syklusen – og er aktuelle også i overgangsalder og etter. Velg blant Feminine Care, Feminine Plus, og Mens Care som kan styrke «det mannlige».


OPPLEV GLEDEN MED NATURLIG SYKLUSOG LADYCOMP
Sexhormoner i balanse – mindre stress –  naturlig libido – mer energi – bedre humør – høyere treningsutbytte – og mye mer