Når er en kvinne mest fruktbar?

Når er en kvinne mest fruktbar, og hvordan maksimere sjansene for å bli gravid? Foruten en sunn kropp og en optimal helse, handler det om å ha samleie på det riktige tidspunktet. Denne artikkelen vil fungere som en guide til kvinner som ønsker å lære mer om fruktbarhet, eggløsning og syklus.

Den beste tiden å prøve å bli gravid er under det «fruktbare vinduet» i kvinnens menstruasjonssyklus. Dette er de dagene i en kvinnes syklus hvor hun er mest fruktbar og en graviditet er mulig. Tidspunktet varierer noe fra kvinne til kvinne. Sædcellene kan «gjøre jobben» i maks 5 døgn, og da blir det Teknisk sett kan du bare bli gravid i løpet av de fem dagene før eggløsning, og til og med dagen frem til eggløsning.

Disse seks dagene er det som regnes som det «fruktbare vinduet» i menstruasjonssyklusen. Det fruktbare vinduet speiler levetiden til sædcellene som er maks 120 timer eller 5 døgn, og levetiden for et egg som er maks 18- 24 timer. For å sette dette i perspektiv, hvis en kvinne har samleie seks eller flere dager før eggløsning, har hun nesten null sjanse for å bli gravid. Men å ha sex fem dager før eggløsning øker sjansene til 10%, og sjansen øker jevnt til og med dagen kvinnen har eggløsning. Samleie 2 dager eggløsning regnes som optimalt.

For å finne de fruktbare dagne og treffe tidspunktet for eggløsning kan du:

Bruke en Ladycomp 6-B Baby som er en Personlig FruktbarhetsComputer, PFC, med spesielt fokus på graviditet. Det er den mest avanserte PFCen, og er den enkleste metoden for å maksimere sjansene for å bli gravid. Lady-Comp 6B Baby teller dagene i syklusen fortløpende, og finner eggløsningen gjennom dine morgentemperaturer, tempen stiger som kanskje kjent dagen etter eggløsning og er høy frem til mens. Den vil videre varsle deg om de 5 fruktbare dagene før eggløsning, vise når sjansen er på topp. Forventede eggløsningsdag gir den med dato fra dag 2 i syklusen.

Med sin integrerte syklus og planleggings-statistikk vil Ladycomp Baby vise deg informasjon som er nødvendig for å kunne planlegge et barn. Du får automatisk prognose for eggløsning, eggløsningstest og graviditetstest. I tillegg kan du lett beregne ca når eggløsningene i de neste 6 månedene vil komme. Du kan alternativt bruke en av de andre PFCene, men må da «gjøre litt mer manuelt arbeide». Alle slår ut på graviditet.

Eggløsnings og graviditetstester

Det finnes ulike tester du kan kjøpe på apoteket. Disse markerer eggløsning ved slå ut på et hormon kalt LH – de er dette som «trigger» eggløsningen. Det vanlige er å teste i morgenurinen. Ulempen med disse er i flg dr Rita Kolvik (rip) ved fertilitetsavdelingen på Haugesund sykehus, at de bommer i vel 20% av tilfellene ettersom den såkalte LH toppen er på andre tidspunkt i døgnet og ikke fanges opp i morgenurinen.

I en god del tilfeller slår de bare delvis ut – og dette som regel til stor fustrasjon for brukerne. Andre ulemper er at man ikke har noe dokumentert, og at det blir dyrt i lengden. 10 måneder med eggløsnings- og graviditetstester har for lengst finansiert en Ladycomp 6B som kan brukes i mange år – også til prevensjon.

Gjøre det på «gamlemåten»: Lage en oversikt over når din menstruasjon starter flere måneder på rad. Første dag i menstruasjonen er pr definisjon syklusdag 1. Ved en regelmessig syklus på 28 dager, er eggløsningen som regel på dag 16. Ved variabel sykluslengde, vil også eggløsningen variere. Mange som praktiserer denne metoden. Rett før eggløsning blir slimet klarere, glattere og kan trekkes i lange tråder. Dette slimet kan ligne litt på eggehvite, og inneholder stoffer som gir næring til sædcellene på veien. Etter eggløsning forsvinner dette slimet og erstattes av en mer hvitaktig utflod. Da er sjansen for graviditet betydelig redusert.

Ta temperaturen manuelt og notere den i et kurvediagram og tolke selv – eller bruke en av de mange nettbaserte fertilitetsappene. Ulempene med disse er å måtte skrive ned tempen etter måling – og så tolke respektive legge dem inn i en nettportal.

I sum er Ladycomp 6B – Baby og til viss grad Ladycomp 6 «helautomatiske» systemer med all informasjon om syklusen, fruktbarhet og graviditet. Det eneste du behøver å gjøre er å ta tempen når du våkner.

Slitere dere med å bli gravid, – er Ladycomp 6B-Baby sannsynligvis et av verdens beste og mest interessante hjelpemidler. Brukerundersøkelser har vist at 80% av par som hadde prøvd i mer enn 12 måneder å bli gravid – ble gravide på naturlig vis med forgjengeren Babycomp i løpet av kort tid.