Min lille computer forteller meg når jeg kan ha sex

«Før jeg gjør noe som helst om morgenen – drikker vann, eller går ut av sengen – tar jeg temperaturen min med LadyComp, en tysk-laget mini-datamaskin som forteller meg når jeg er fruktbar. Jeg trykker på en knapp for å sette i gang målingen, legger den ergonomiske temperatursporeren under tungen og slapper av omtrent 30 sekunder.

Når Lady-Comp er ferdig med målingen, bekrefter den med et tonesignal og viser meg min basale kroppstemperatur (BBT), og gir meg et grønt, gult eller rødt lys for å indikere om jeg er fruktbar eller ikke. Grønt betyr: «Fortsett! Ha sex! Du blir ikke gravid. Jeg lover.»  Rødt lys dager betyr at jeg er fruktbar, og kan bli gravid hvis jeg har sex den dagen.

Jeg byttet til bruk av Lady-Comp som prevensjon eller «naturlig familieplanlegging» for nesten to år siden. Før det hadde det ikke vært lett å finne den rette hormonelle metoden for prevensjon. Jeg har prøvd minst fire forskjellige p-pille merker som jeg kan huske, men alle ga meg en eller annen bivirkning som hadde stor negative innvirkning på min hverdag. Hodepine, angstanfall, depresjon, og ikke minst null interesse for sex. Følte meg sliten hele tiden, og alt ekstra ble et stressmoment for meg.

Min venninne Trude har i mange år vært LadyComp-bruker. «Jeg bruker Comp»,  fortalte hun meg, og hun mente at kanskje dette var noe for meg. Jeg undersøkte å få en LadyComp til meg selv, og bestemte meg raskt for å kjøpe en. En LadyComp har mange fordeler:

  • Ingen uventede komplikasjoner eller bivirkninger som man opplever ved å ta hormoner, og den er 99,3% sikker.
  • Enkelere enn å ta pillen fordi den har en innebygd vekkerklokke.
  • Også, hvis du glemmer å ta temperaturen din for en dag eller to, gjør det ingen ting – er LadyComp sikker i sin sak gir den rødt eller grønt.  Blir datagrunnlaget for spinkelt, gir den gult – og da anbefales ganske enkelt beskyttelse hvis det blir aktuelt med sex.
  • Jeg har også lært mer om min kropp og syklus. Jeg leser av i LadyCompen at mine sykler er gjennomsnittlig 26 dager lange, at eggløsningen pleier å være på dag 14 og at den varierer med +/- en dag.  Dermed vet også min mann at de farlige dagene i syklusen er fra ca dag 9 til 16 – siden sædcellene kan gjøre jobben i 5 dager – og kan instille seg på dette.  Siden LadyComp teller dagene fortløpende i syklusen, vet han dessuten alltid på hvilken dag jeg er i syklusen.

Min mann vil sannsynligvis også fortelle deg at LadyComp nå er hans favoritt metode for prevensjon. Mine homørsvingninger er borte, dager med hodepine forsvant, og min sexlyst er betraktelig bedre. Han spør hver morgen om lysets farge, da vet han om vi kan ha sex den dagen uten eller med beskyttelse. Viser det gult eller rødt kan man fortsatt ha sex, men med kondom.

Jeg vil anbefale kvinner som er i et stabilt forhold å prøve en LadyComp. Prevensjon blir da et felles ansvar, og med denne lille computeren kan dere sammen ha kontroll og få kjennskap til din sykslus. For meg har det betydd et tettere og bedreforhold til min partner».

Hvilken skal jeg velge?

Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene og Pearly. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner. Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.

Ladycomp 6-serien – Ny i 2015. Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien

 

Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly

 

 

 

Et sikkert alternativ

LadyComp, Pearly eller Daysy er sikre prevensjonsalternativ – og ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker bør bruker hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representeer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.