Sikkerhet ved bruk av kobberspiral

Kobberspiral sikkerhet

Sikkerhet ved bruk av kobberspiral som prevensjon. Kobberspiral anses som en sikker prevensjonsmetode, og det ble i 2014 solgt ca 8300 enheter i følge folkehelseinstituttet. Dvs anslagsvis 50-60000 kvinner bruker kobberspiral. Her skal vi ta for oss alt du trenger vite om kobberspiral og sikkerhet.

Kobberspiralen har en kobbertråd tvunnet rundt plaststaven. Den skiller konstant ut kobber-ioner, som påvirker livmorens slimhinne og «skaper et ugunstig klima som gjør det vanskelig for et eventuelt befruktet egg å feste seg. Svangerskap forhindres ved at spiralen forstyrrer sædcellenes bevegelighet, og også fysisk hindrer et eventuelt befruktet egg i å feste seg til livmorveggen. Kobberspiral settes vaginalt inn i livmoren av lege/helsepersonell.

Les også: Vurderer du kobberspiral som prevensjon?

Sikkerhet ved prevensjon og brukstid for kobberspiral

Kobberspiral oppgis som 99,4% sikker prevensjon.

De fleste virker i 5 år og må deretter skiftes. Det finnes noen typer som må skiftes etter 3 år, andre etter 8. Populariteten hadde til fordel for hormonspiral sunket i en årrekke, men ser nå ut til å gå noe opp. Dette skyldes hovedsakelig at kobberspiral igjen blir  fremmet av Legemiddelverket og industrien som et hormonifritt alternativ innen «LARC-konseptet» (Long Acting Reversible Contraception – dvs p-stav, hormonspiral og kobberspiral) . MEN,  er en kobberspiral som hormonfritt alternativ virkelig ubetenkelig og så problemfri, sunn og sikker som det fremheves?

I Dagbladet kan vi lese at den «sikre spiralen» kanskje ikke er så veldig sikker som de skal ha det til likevel. En annen historie du bør lese hvis du vurderer Kobberspiral er Getting a Copper IUD Ruined 11 Months Of My Life

Sikkerhet – unntak ved bruk av kobberspiral

Kobberspiralen beskytter ikke mot graviditet utenfor livmorhulen. Den beskytter heller ikke mot overføring av smitte, og ser ut til å øke risikoen for underlivsbetennelse. Dette er grunnen til at denne prevensjonsmetoden først og fremst anbefales til kvinner som allerede har fått barn, og som lever i et fast forhold. Kobberspiral er godt egnet som angreprevensjon når den settes inn innen 5 dager etter ubeskyttet samleie.

Les også: Kobberspiral erfaringer

Bivirkninger av kobberspiral

Heldigvis er det ikke veldig mange som opplever alvorlige bivirkninger ved bruk av kobberspiral. Men er «glansbildet» som nå vises om at kobberspiralen er uten bivirkninger reelt? Selv om kobberspiralen ikke har syntetiske, kroppsfremmede hormoner, betyr ikke det at det at den er uten bivirkninger.

At kobber avgir «gift» i form av Cu+ ioner synes klart, det andre er muligheten for galvanisk spenning. Legg litt kobber på taket – det treffes av regn – og nedenfor dør mosen. Legg kobber i hagedammen, og algeveksten hemmes. Bayers spiral fra 1970 tallet – T200 med 200 mm2 kobberoverflate frisatte angivelig 60 mcg/dag basert på observasjoner den gang. Siden er ikke noe offentliggjort, jfr at kobberspiral ikke er registreringspliktig som legemiddel. Dagens spiral, T380, har nesten dobbel så stor overflate – og må følgelig avgi mer. Det forteller oss også at «sterkere dose» var nødvendig for å oppnå ønsket effekt. Les mer om bivirkninger av kobberspiral

Hvem bør av egen sikkerhet ikke bruke kobberspiral

Lommelegen lister at kvinner i følgende kategorier ikke bør bruke kobberspiral. Før innsetting hos lege, må et spørre/helesskjema fylles ut – og dette danner grunnlag for om spiral kan brukes eller ikke.

  • Er gravid
  • Er allergisk mot kobber
  • Har infeksjon eller kreft i underlivet
  • Har misdannelser i skjeden, livmoren, egglederne eller eggstokkene
  • Har blødninger som du ikke kjenner årsaken til
  • Har hemofili eller andre blødersykdommer.
  • Har spesielt kraftige menstruasjoner eller menssmerter

Vi tilføyer at kvinner som vet de har andre metall-allergier også bør være forsiktige ettersom kobbertråden som brukes er en legering med en liten prosentdel andre metaller – og dette kan være nok til å skape reaksjoner.

Ladycomp og Pearly:
Hormonfri prevensjon med høy sikkerhet

Les mer i fortsettelsen om fertilitetsmonitorene fra PFC Nordic:

Hvilken hormonfri prevensjon skal jeg velge?

Ladycomp og Pearly er det perfekte valget for hver kvinne som er helsebevisst og er i harmoni med kroppen sin. Våre fertilitetsmonitorer nyter stor tillit blant kvinner som kanskje verdens mest pålitelige både anbefalt til  naturlige prevensjon og til naturlige familieplanlegging. Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene, Pearly og Daysy. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner (det er dessverre en utbredt misforståelse at det må måles til samme tidspunkt hver dag). Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.  Temperatur er sikkert som metode – les mer..

Ladycomp 6-serien – Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien

Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly

LadyComp 6B – Baby: Sannsynligvis et av verdens beste hjelpemiddel for å bli gravid

Personlig FruktbarhetsComputer -PFC -Ladycomp 6B – vårt topprodukt med utvidet fokus på graviditet. Dette er den totale fertilitetsmonitoren som også dokumentererer syklusen over år.  Alt går automatisk – Du tar kun kjapt tempen når du våkner, får rødt for fruktbar, grønt for ufruktbar. Neste forventede Eggløsning, EL, vises sammen med tilhørende termin med dato fra dag 2 i syklusen. EL-dag markeres med rødt blinker. Menskalender for neste 6 måneder gir indikasjon på fremtidige EL. Samleie kan registreres, og LC 6B markerer når det er tidsmessig klaff med eggløsning.  Slår i normaltilfelle ut på graviditet ca 18 dager etter befruktning – rødt – gult – grønt lyser konstant. Du kan se tempkurven med eggløsninger i displayet, får automatisk statistikk som viser sykler uten EL og med nedsatt gullegmefunksjon og mye mer. Slik vet du fort alt om syklusen. Og ønsker du prevensjon før eller etter svangerskap – bruker du den omvendt og har 99,3% sikkerhet. Les mer om Ladycomp 6B

Et sikkert alternativ

LadyComp 6 og Pearly er et 99,3% sikkert prevensjonsalternativ, naturlig og uten bivirkninger.  De er ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.  Les mer om sikkerhet.