Positive og negative erfaringer med kobberspiral. Vurderer du spiral som prevensjon, og søker etter andres erfaringer? Vi skal her ta for oss positive og negative erfaringer med kobberspiral, og gi deg henvisning til kilder hvor du kan lese mer om erfaringer fra ekte brukere.
En kobberspiral er som regel en T-formet plaststav som er omviklet med kobbertråd. Denne settes inn i livmoren av lege og hindrer dermed svangerskap. Den «offisielle beskrivelse» har vært at «kobberspiralen skaper et ugunstig klima i livmoren som gjør det vanskelig for et eventuelt befruktet egg å feste seg». Den er dermed også blitt akseptert som prevensjon i en del kristne miljøer. Det sies videre at «den gjør livmorveggen mindre mottakelig for eventuelt befruktede egg samtidig som sædcellene svømmer dårligere og transporten av eggcellene endres»
Positive erfaringer med kobberspiral
I kjente norske diskusjonsforum på internet som Kvinneguiden og Mammanett, diskuteres det jevlig om temaet kobberspiral. I tillegg til å dele erfaringer, spør mange om råd og tips. Mange som tidligere har brukt p-piller og annen hormonell prevensjon har positive erfaringer med en overgang til kobberspiralen, men det er og mange brukere som har opplevd ulike helseproblemer og bivirkninger av den. Hvis du vurderer kobberspiral som prevensjon, er det viktig å undersøke om den vil være passende for deg, og lese om andres erfaringer.
Negative erfaringer med kobberspiral
I PFC Nordic har vi gjennom årenes løp også fått med oss at den del spiralbrukere har opplevd fysiske smerter og problemer. Problemet med forsterkede menstruasjoner er ofte nevnt. Mange har blødd hele tiden – dvs bløding også fra innvortes sår forårsaket av spiralen. Slike fører igjen – som alle sår – til betennelser og økt produksjon av hvite blodlegmer. Andre har merket ubehag ved sykling og atter andre har igjen merket smerter i livmoren eller opplevd utstøting. Sett i et fugleperspektiv er løsningen intuitiv enkel: Valgt spiral, og kanskje spesielt «T-kroken» ser ikke ut til å ha passet til livmorens form. I så måte er det medisinsk fastlagt en del «hovedtyper» for livmorens form.
Selv om kobberspiralen ikke har kroppsfremmede hormoner som p-piller, betyr ikke det at det at den ikke gir deg noen bivirkninger. Helsenorge/Sex og samfunn oppgir ingen bivirkninger i sin prevensjonsguide. I Sex og samfunns metodebok nevnes bivirknnger som følge av komplikasjoner ved innsetting og noen få fra bruk som kan tilskrives fremmedlegemet i livmoren. Les mer om bivirkninger av kobberspiral
Erfaringer fra ekte brukere av kobberspiral
Den lukkede svenske FaceBook gruppen «Kopparöverskott / Kopparförgiftning, med eller utan kopparspiral» har over 4000 medlemmer og det går an å bli medlem. Det er høy aktivitet og hyppige innlegg med mange kommentarer og erfaringer. Dette gir innblikk i en del enkle tilfeller, men også i mange triste skjebner. Det er nevnt at problemer og plager ikke nødvendigvis kommer fra kobberspiral alene. Det interessante er allikevel at de aller fleste som tar ut spiralen opplever rask bedring – og dette er en viktig informasjon å ta med. Påfallende mange har vært stive i kroppen, hatt vondt i korsryggen mv – og plagene forsvant etter fjerning. En videre observasjon er at mange er litt irritert over at man ikke får informasjon om «alt som kan skje» fra offisielt svensk hold.
Det hele startet ved at «bloggarskan», en kvinne som selv «hittades» begynte å undersøke og blogget om sin egen opplevede elendighet, og det viste seg fort at hun ikke var alene. Her er lenken til bloggen.
Ofte nevnte symptomer på kobberoverskudd: Plutselig sinne, håravfall, panikkanfall, uro-angst-nervøsitet, trøtt og utmattet, hjernetåke, virkelighetsfjern, verk i ledd, søvnvansker, synsforstyrrelser/uklart syn +++
Ladycomp og Pearly: Hormonfri prevensjon og ingen bivirkninger
Les mer i fortsettelsen om fertilitetsmonitorene fra PFC Nordic:
Hvilken hormonfri prevensjon skal jeg velge?
Ladycomp og Pearly er det perfekte valget for hver kvinne som er helsebevisst og er i harmoni med kroppen sin. Våre fertilitetsmonitorer nyter stor tillit blant kvinner som kanskje verdens mest pålitelige både anbefalt til naturlige prevensjon og til naturlige familieplanlegging. Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene, Pearly og Daysy. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner (det er dessverre en utbredt misforståelse at det må måles til samme tidspunkt hver dag). Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den. Temperatur er sikkert som metode – les mer..
Ladycomp 6-serien – Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien
Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly
LadyComp 6B – Baby: Sannsynligvis et av verdens beste hjelpemiddel for å bli gravid
Personlig FruktbarhetsComputer -PFC -Ladycomp 6B – vårt topprodukt med utvidet fokus på graviditet. Dette er den totale fertilitetsmonitoren som også dokumentererer syklusen over år. Alt går automatisk – Du tar kun kjapt tempen når du våkner, får rødt for fruktbar, grønt for ufruktbar. Neste forventede Eggløsning, EL, vises sammen med tilhørende termin med dato fra dag 2 i syklusen. EL-dag markeres med rødt blinker. Menskalender for neste 6 måneder gir indikasjon på fremtidige EL. Samleie kan registreres, og LC 6B markerer når det er tidsmessig klaff med eggløsning. Slår i normaltilfelle ut på graviditet ca 18 dager etter befruktning – rødt – gult – grønt lyser konstant. Du kan se tempkurven med eggløsninger i displayet, får automatisk statistikk som viser sykler uten EL og med nedsatt gullegmefunksjon og mye mer. Slik vet du fort alt om syklusen. Og ønsker du prevensjon før eller etter svangerskap – bruker du den omvendt og har 99,3% sikkerhet. Les mer om Ladycomp 6B
Et sikkert alternativ
LadyComp 6 og Pearly er et 99,3% sikkert prevensjonsalternativ, naturlig og uten bivirkninger. De er ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder. Les mer om sikkerhet.