Sluttet med hormonelle prevensjonsmidler

Jeg sluttet med hormonell prevensjon – det kan du også

Jeg sluttet med hormonell prevensjon, og det kan du også. Har vært på og av prevensjon siden tenårene, og ser nå at jeg har alltid vært utsatt for de negative bivirkningene av p-piller og annen hormonell prevensjon. I lang tid trodde jeg dette var min eneste mulighet for prevensjon. Jeg ble aldri informert om at syklusene mine faktisk kunne spores, og jeg kunne bruke hormonfri prevensjon.

Hvordan slutte med hormonell prevensjon?

Det er flere alternativer, men min foretrukne metode er en Pearly PFC – personlig fruktbarhets-computer. Pearlys dataprogram lærer faktisk dine syklusmønstre. Den informerer deg om hvilke dager det er trygt å ha ubeskyttet samleie, og hvilke dager er det ikke er det. Pearly lagrer din kroppstemperatur, som du tar hver morgen når du våkner, og markerer med fargekode grønn om det er trygt å ha ubeskyttet sex den dagen og gir rødt på fruktbare dager. Du kan også bruke den hvis du prøver å bli gravid siden den lar deg vite når du har eggløsning og bekrefter graviditet. Her kan du lese mer om Pearly.

Hvor lang tid tar det før Pealy lærer din syklus?

Du får alltid grønt lys etter eggløsning og frem til mens igjen. Dette er likt fra første syklus. Til å begynne med legges det inn ekstra sikkerhet i dagene før eggløsning. Når noen slike er protokollert, Denne optimeringen pleier å ta 4 til 6 måneder. De fruktbare dagene er de 5 siste før eggløsning og 2 etter. Vi brukte kondom i denne perioden, som gikk helt fint.

Hva om jeg har uregelmessige perioder?

PFC’en fungerer utmerket selv ved uregelmessige sykluslengder. Får man en lang syklus, vil eggløsningen komme senere og det kan ta noe lengre å få grønt lys. Det er alt, sikkerheten er den samme. Jeg har endometriose, men mine perioder har vært ganske vanlige, så jeg er trygg på å bruke den.

Er det andre måter å spore min fruktbarhet på uten Pearly?

Absolutt, det finnes flere andre PFCer eller fruktbarhetscomputere som Ladycomp og Daysy. Ladycomp er mer avansert og gir direkte i displayet mer informasjon om syklusen enn Pearly, mens Daysy kan synkroniseres med en app – og du kan se data der. I tillegg kan man selv observere sin fruktbarhet. De fleste har 12 dager fra eggløsning til mens, og den enkleste måten å trekke 12 dager fra sykluslengde.

Ved en syklus på 28 dager, vil eggløsningen være rundt dag 16. Er syklusen 32 dager, vil den være rundt dag 20. Ved hjelp av en PFC vil du fort finne ut av dette. Jeg anbefaler på det sterkeste å lese «P-piller og hormonell prevenjon har mange skjulte bivirkninger» av Lege Siri Aabel. Det er en svært informativ lesning for alle som ønsker å bedre forstå hvordan hormonell prevensjon virker på kroppen. Hver kvinne bør lese det, virkelig!

Kjersti, 26 år fra Stavanger