Etter 15 år med p-piller var det på tide å slutte med kropps-fremmede eller kunstige hormoner. Jeg gjorde det en gang før for en del år siden, og det føltes bra. Problemet var bare at jeg ikke fant et fullgodt alternativ, så jeg begynte med p-piller igjen. Men nå er det definitivt slutt, en gang for alle.
For en stund siden leste jeg på nett om en kvinnes erfaring med «LadyComp», en liten tysk produsert datamaskin som i utgangspunktet forteller deg når det er trygt å ha sex uten å bli gravid. For det første applauderer jeg henne for å være så ærlig og åpen og for å dele sin erfaring med verden. Jo flere kvinner som får vite om dette, desto bedre. For det andre fikk historien meg interessert i å kjøpe LadyComp selv, og prøve naturlig prevensjon. Og det gjorde jeg.
Hvorfor jeg sluttet med kunstige hormoner
Svaret er enkelt: Jeg var lei bivirkningene. De kunstige hormonene du finner i vanlige prevensjonsmetoder som p-pillen, p-ring eller p-stav, forårsaker for mange til dels ubehagelige bivirkninger. Jeg leste også en artikkel av lege Siri Aabel, «Skjulte bivirkninger av p-piller og hvordan de kan skade kroppen» som ga meg noe å tenke på.
Noen av de viktigste bivirkningene jeg merket var:
- Humørsvingninger og av og til depresjon
- Redusert libido
- Vektøkning
- Skjedesopp
- Til tider brystspreng
Paknings-vedleggene som følger med hormonell prevensjon lister flere – og er nesten uhyggelig lesning. Selvfølgelig er en hver kropp annerledes, og hver kropp reagerer annerledes, og heldigvis rammes ikke alle. Men visste du at 1-10 av hver 100 kvinner lider av depresjon, forårsaket av pillen?! Det er et høyt antall, og merker du slike eller andre, er det grunn nok til å vurdere å slutte. Det enkleste er å ta noen måneders pause fra hormonell prevensjon. Du kan så se hvordan du føler deg når du får gjenopprettet den naturlige hormonbalansen mellom østrogen og progesteron som ellers er ødelagt.
Min egen erfaring er at uten p-piller, føler jeg meg friere, både i hodet mitt og i kroppen min. Det er som et slør har blitt løftet fra tankene mine. Mitt libido har økt betraktelig , jeg er aldri kvalm igjen, og jeg er generelt lykkeligere. Skjedesoppen bare forsvant. Jeg er 100% overbevist om å ha tatt en riktig beslutning.
Hvordan fungerer LadyComp?
Første gang jeg så denne lille computeren, minnet den meg om et leketøy for barn. I stedet for et digitalt kjæledyr som min beste venn, har jeg nå LadyCompen som får tempen min hver morgen.
Hvordan det fungerer: Hver morgen når du våkner, holder du en liten sensor under tungen i ca 30 sekunder, og LadyComp måler temperaturen og kvitterer med et pip når den er ferdig. I utgangspunktet betyr en lav temperatur at du er i tiden frem mot eggløsning, og en høy temperatur betyr at du har hatt eggløsning og at menstruasjon vil bli det neste.
LadyComp bruker signalene rød, gul og grønn for å fortelle deg hva som skjer. Rødt betyr en usikker/»farlig» dag (med mindre du vil bli gravid), gul betyr at datagrunnlaget er for svakt til å gi grønt eller rødt, og grønt betyr at du ikke kan bli gravid, dvs sikker.
Er LadyComp sikker å bruke?
LadyComp har en s. k. Pearl-indeks på 0,7 og er dermed like sikker som P-piller og annen hormonell prevensjon. Pearl-indeksen er den medisinske definisjon på en prevensjonsmetodes sikkerhet. Bruker 100 kvinner bruker en prevensjon i ett år, og en av dem blir gravid, vil Pearl-indeksen bli 1,0 . Eller sagt på en annen måte: Pr 1200 sykler blir det en graviditet. Er en kvinne fruktbar i 40 år, har hun totalt rundt 450 sykler. Sikkerhet uttrykkes i dag stort sett i %, og det er blitt vanlig å trekke Pearl indeks fra 100 – og da er LadyComp 99,3% sikker ved korrekt bruk.
LadyComp tar fallhøyde for a sædcellene kan «gjøre jobben» i opp til 5 dager, slik at det «fruktbare vinduet» er 5 dager før og 2 etter eggløsning. De fleste med rimelig stabil syklus opplever 8-10 røde dager pr syklus. Ved oppstart legger den inn noen ekstra røde dager for sikkerhetsskyld – som reduseres når syklusen og eggløsninger er kartlagt.
Og når det fruktbare vinduet i måned kun er 7 dager – hvorfor skal vi da utsette kroppen vår for kunstige hormoner i en hel måned?
Janne fra Oslo
Hvilken skal jeg velge?
Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene, Pearly og Daysy. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner. Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.
Ladycomp 6-serien – Ny i 2015. Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien
Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly
Et sikkert alternativ
LadyComp, Pearly eller Daysy er et sikkert prevensjonsalternativ – og ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.