Erfaring etter fem sykluser med LadyComp

Min erfaring etter fem sykler med LadyComp

For fem måneder siden begynte jeg å bruke LadyComp 6 som prevensjon.  Etter temp-måling gir den meg svar på om jeg er fruktbar (rødt lys)  eller ikke (grønt lys) – og det hver eneste dag gjennom hele syklusen.  Ladycompen kartlegger dessuten automatisk syklusen min, og i dette finner jeg stor verdi.  Her skal jeg fortelle deg om min erfaring etter fem sykler med LadyComp 6.

I utgangspunktet var jeg veldig skeptisk til naturlig prevensjon,  kunne det være så enkelt som bare å ta temperaturen?  Til å begynne med var det litt frustrerende fordi jeg følte den bare ga meg røde dager.  Det virket som LadyCompen var alt for forsiktig, og jeg lurte på om noe var galt.  Etter igjen å ha sjekket brukerhåndboken, fant jeg ut av det.

Da jeg gikk i gang som ny bruker la jeg inn 3 menstruasjoner tilbakevirkende og begynte å måle på 2. mens-dag.  Ladycomp regnet da ut mine sykluslengder, men ga meg allikevel grønt lys til dag 5 i første syklus.  Siden den ikke hadde noen protokollerte eggløsninger fra tidligere, antok den det verst tenkelige som er en eggløsning på dag 10.  Når sædcellene kan være virksomme i opp til 5 dager, gikk regnestykket opp.  På dag 17 steg tempen og på dag 19 ble det gult og fra dag 20 grønt – som var bekreftelsen på at det hadde vært eggløsning.  Mensen kom på dag 29 som ble til ny dag 1 – og dermed ble første syklus 28 dager med eggløsning på dag 16.  

I syklus nr 2 var LadyComp «like streng» – og det måtte den være fordi eggløsninger kan variere.  Den kom denne gang på dag 17 og syklusen ble en dag lengre.  I 3., 4. og 5. syklus begynte det å skje noe:  Lengden på de «tomme» syklene dekket seg med de to observerte – og LadyComp antok derfor at eggløsning neppe ville komme før dag 12 og ga 2 grønne dager til i begynnelsen – dvs til dag 7. Eggløsningen i 3. syklus kom på dag 15.  I syklus  4 og 5 ga den en dag til, dvs frem til dag 9, og siden eggløsningene har vært stabile, går den nå rett på grønt 3. dag etter eggløsning.

Jeg skjønner nå at en slik gradvis bestemmelse av de fruktbare eller røde dagene er nødvendig – på grunn av mulige variasjoner.  Dette var også illustrert på noen gode eksempler i brukerhåndboken.

Jeg fant også ut at LadyComp 6 har en funksjon som viser syklene mine i kalenderformat på skjermen.  Ved å bla tilbake så jeg her de forholdsvis mange røde dagene i de første syklene – og så at de ble gradvis redusert.  Dette betyr at Ladycompen i starten la inn en god sikkerhetsmargin for min egen sikkerhet i tiden før eggløsning – og etterhvert kunne redusere denne når den fant ut av mine eggløsninger og fikk kartlagt syklusen.  Etter eggløsning var det alltid likt – den gikk på grønt.  Jeg dermed er overbevist om at Ladycomp er et realistisk alternativ for de som søker en naturlig form for prevensjon.

Hvem passer LadyComp for?

Den passer for alle – og spesielt for

  • De som av prinsipielle grunner ikke vil bruke kobberspiral, hormonspiral eller hormonell prevensjon
  • De som av medisinske årsaker ikke kan bruke nevnte prevensjonsmidler
  • Det som av medisinske årsaker ikke bør
  • De som har funnet ut at de får redusert livskvalitet eller ikke «tåler» spiral eller hormonell prevensjon
  • Alle som av en eller annen grunn ikke er «på topp». Ofte er hormonell prevensjon medvirkende til bivirknnger, lavere stoffskifte og en rekke andre faktorer som legger dempere på livet
  • De som i det lange løp vil spare penger på prevensjon
  • Og ikke minst passer Ladcomp 6 eller 6B for alle som ønsker å få kartlagt og å få kontroll over syklusen.  

For å være ærlig: jeg kommer inn i den siste kategorien. Det er så mange ting en kvinne kan lære av å kartlegge syklusen sin. Det har hjulpet meg med å oppdage mønstre i kroppen min. Og helt genialt kan jeg i kalendervisning bla 6 måneder frem i tid og se når mensen i hver måned forventes – og planlegge deretter. Dette er noe vi begge har glede av. Jeg har som regel noen småkramper et stykke ut i syklusen, og disse plottet jeg inn i LadyCompen.  I ettertid ser jeg at de tidsmessig er rett før eggløsning, – og dermet har jeg et sikkert tegn.

Temperaturene lagres i Ladycomp i mange år – og kan til enhver tid skrives ut som dokumentasjon.  Dette kan være et godt hjelpemiddel hvis det skulle oppstå problemer i fremtiden.

Fordeler med LadyComp:

  • Lett å bruke
  • Betaler seg selv i forhold til hormonelle prevensjonsmidler
  • Liten og lett å ta med seg
  • Like sikker som p-piller, p-stav og annen hormonell prevensjon
  • Oppladbare batterier og lader medfølger
  • Ingen bivirkninger

Hva du må huske på LadyComp:

  • Ta den med på reise med mindre du har fått grønt etter eggløsning – da har du 2-3 uker med grønt foran deg.
  • La det bli en vane – og for de fleste blir det – å ta tempen hver morgen – i hvert fall det første halve året slik at Ladycomp får nok grunndata.
  • Ved samleie på gule eller røde dage bruke f eks kondom.  Mrk. at da gjelder prevensjonssikkerheten for det du måtte bruke.
  • Har du feber eller «hang-over» – så hopp ganske enkelt over målingen den dagen

Personlig har jeg ingen vansker med å «huske på».  Brukervennlige LadyComp gir meg kort og god så mange fordeler som jeg ikke vil være foruten. Min mann er også ening, og vi er begge veldig fornøyd med hvordan LadyComp har bevist sin nøyaktighet og enkelhet.

Kristine J. fra Tønsberg

Hvilken skal jeg velge?

Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene og Pearly. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner. Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.

Ladycomp 6-serien – Ny i 2015. Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien

Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly

Et sikkert alternativ

LadyComp, Pearly eller Daysy er sikre prevensjonsalternativ – og ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker bør bruker hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representeer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.