Oppstart med PFC etter svangerskap

Etter svangerskap vil PFCen vise gult frem til første eggløsning. Du velger selv om du vil måle i denne perioden eller om du vil starte ved første mens.

Oppstart med PFC etter svangerskap

PFC kan brukes som prevensjon etter en fødsel når syklusen er kommet i gang igjen. For at PFCen skal kunne vise sikre dager, må den ha en menstruasjon å gå ut fra. Første eggløsning kommer vanligvis 12 dager før menstruasjonen, så dagene fra fødsel til menstruasjon vil være usikre.

Det blir sagt at kvinner er ufruktbare de første 6 ukene etter nedkomst og at de forblir det så lenge de fullammer. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Den tidligste unnfangelse vi har hørt om skjedde i uke 4 etter nedkomst, så det er grunn til å være forsiktig.

Hovedregelen er at temperaturen den første tiden etter nedkomst og under amming er noe lavere enn normalt – og den er lav helt frem til ca en måned før første eggløsning. Da begynner den å gå litt mer opp og ned. Etter første eggløsning stiger temperaturen som normalt – og den første påfølgende menstruasjonen kommer ca 12 dager etter. Det må bli din besluttning om du vil bruke dette som holdepunkt og overstyre PFCen

Ammer du etter at syklusen har kommet tilbake, anbefaler vi at du måler etter nattens lengste søvnperiode og før du ammer om morgenen. Datautskrifter har vist at dette gir best resultat i forhold til antall grønne dager. Under amming fører nemlig barnets suging i brystvorten til at kroppen utskiller hormonet prolaktin som igjen kan ha en innflytelse på temperaturen. Går rekken av målte temperaturer mye opp og ned, er det ikke sikkert PFCen finner det typiske syklusmønsteret – og den vil derfor «sikre» og gi mer rødt lys enn nødvendig.

Når kommer syklusen tilbake? Som nevnt har vi hørt om eggløsning i uke 4 etter nedkomst. Generelt gjør vi regning med at ca 1/3 får den igjen etter 3-5 måneder. Første eggløsning kommer ca 12 dager før første menstruasjon, og også i denne eggløsningsperioden går det an å bli gravid. Hos noen kvinner vil de første syklene være 2-3 uker lengre enn før svangerskapet. I slike tilfeller er eggløsningen tilsvarende forsinket. Blir syklusen 6 uker = 42 dager, vil eggløsningen normalt være rundt dag 30. Etter 4-6 måneder har som regel syklusene normal lengde igjen.