I løpet av det vel halve århundre p-piller og annen hormonell har vært på markedet, har det oppstått myter og misoppfatninger. Mange av disse er seiglivede og har gått fra generasjon til generasjon. Mange er så ofte gjentatt i media at de har blitt allment akseptert som fakta. I denne artikkelen tar vi for oss usannheter og myter som du kan ha blitt fortalt om p-piller og annen hormonell prevensjon.
Noen av mytene lever videre i beste velgående gjennom legemiddelselskapenes markedsføring støtter opp under dem. Andre myter lever videre grunnet misoppfatninger og mangel på riktig informasjons. Selv helsepersonell som i sin tid skrev ut din første resept kan ha vært påvirket av dette og du har vel mest sannsynlig gjentatt noen av disse selv også.
#1 Pillen regulerer perioden
At p-piller og annen hormonell prevensjon regulerer perioden blir gjentatt igjen og igjen av produsentene, leger og helsepersonell. P-pillen f eks regulerer ikke syklusen din på noen måte, den erstatter kroppens egen produksjon av sex-hormoner med såkalte hormon-hermere som forhindrer oppbygging av livmorens slimhinne og eggløsning. Pillen undertrykker og erstatter syklusen din og hindrer kroppens produksjon av sexhormonene østrogen og progesteron. Eller sagt på en annen måte: Du har ingen syklus ved p-pillebruk, den er koblet ut! Da man i sin tid designet p-pillen valgte man å ta med en kunstig menstruasjon for at kvinner skulle tro de hadde en normal syklus.
#2 Du trenger ikke en periode
Ideen om at kvinner ikke trenger «perioder» er allment akseptert, selv i feministiske krester. Hvis vi tror at p-pille-blødningen er en ekte menstruasjon, men så blir systematisk oppklart om at vi ikke trenger å oppleve en blødning på p-pillen, er det ikke et store skrittet til å godta ideen om at vi ikke trenger en periode.
#3 P-pillehormonene er de samme som kroppens hormoner
Måten vi snakker om p-piller og annen hormonell prevensjon på, er som om det er et hormontilskudd: At de gir hormoner som kroppen trenger og som blander seg inn med vår biologi med bare nyttige effekter. Misforståelsen er at p-piller og annen hormonell prevensjon inneholder østrogen og progesteron, de samme hormonene kroppen din selv produserer. Fakta er at de syntetiske prevensjons-hormonene er ganske forskjellige. Alle er s k hormohermere som fester seg i cellene og blokkerer for kroppens egne hormoner. Dermed oppnås ønsket effekt: å forhindre eggløsning og svangerskap. Etinylestradiol er den syntetiske versjonen av østrogen, og det finnes flere typer progestiner (progestins and progstogens) som erstatter det naturlige progesteronet.
Poenget er at ingen av disse passer inn i kroppens eget hormonsystem og dets nedbrygning og utskillelse. De er og forblir fremmede stoffer av stereoid type som nedbrytes mer som giftstoff.
#4 Pillen etterligner graviditet
Hvor mange ganger har du hørt at pillen gjør at kroppen din tror den er gravid? Mens det er sant at du ikke har eggløsning når du bruker hormonell prevensjon, akkurat som det ikke kommer eggløsninger du er gravid, så begynner og slutter all likhet her. Hormonell prevensjon undertrykker og erstatter syklusen din for å gjøre deg infertil, og det er egentlig en hormon-utskifting. Kroppens egen produksjon av sex-horoner er da lav eller ikke-eksisterende. Pillen får til en kjemisk opprettet menopause – som er alt annet enn å være gravid. Noen av symptomene på overgangsalderen er de samme som symptomene på å være på p-pillen – økt risiko for slag, humørsvingninger, tap av benstyrke, senket immunitet. F eks er HRT – «Hormone Replacement Therapy», et opplegg med syntetiske hormoner gitt kvinner i overgangsalderen for å redusere hetetokter m m . Slike medikamenter var på markedet i omtrent 60 år før de alvorlige bivirkningene ble avslørt.
#5 Pillen er en medisinsk behandling
P-piller og annen hormonell prevensjon blir ofte gitt og brukt ved hormonelle helseproblemer som PCOS, cyster. endometriose, akne m m. Selv om hormonell prevensjon kan lindre symptomer og i noen tilfeller gjøre livet mindre smertefullt, gjør de ingen ting med den underliggende årsaker. Dette betyr at når du slutter å bruke p-piller eller annen hormonell prevensjon, er det svært sannsynlig at helseproblemene kommer retur nokså kjapt. Det er viktig at vi er klar over dette, fordi noen kvinner slutter med p-piller eller annen hormonell prevensjon når de vil bli gravide De fleste tror den hormonelle prevensjon har løst helseproblemet, men finner i stedet ut at de har problemer med å bli gravid og ser alle symptomene kommer tilbake. Den enkleste behandling er ofte å få tilbake en naturlig syklus hvor progesteronet balanserer østrogenet. Ved diagnose PCOS, er dette f eks innlysende, da progesteron er i mangel.
Hvilken hormonfri prevensjon skal jeg velge?
Ladycomp, Pearly og Daysy er det perfekte valget for hver kvinne som er helsebevisst og er i harmoni med kroppen sin. Våre fertilitetsmonitorer nyter stor tillit blant kvinner som Europas mest pålitelige både anbefalt til naturlige prevensjon og til naturlige familieplanlegging. Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene, Pearly og Daysy. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner (det er dessverre en utbredt misforståelse at det må måles til samme tidspunkt hver dag). Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den. Temperatur er sikkert som metode – les mer..
Ladycomp 6-serien – Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien
Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly
LadyComp 6B – Baby: Sannsynligvis et av verdens beste hjelpemiddel for å bli gravid
Personlig FruktbarhetsComputer -PFC -Ladycomp 6B – vårt topprodukt med utvidet fokus på graviditet. Dette er den totale fertilitetsmonitoren som også dokumentererer syklusen over år. Alt går automatisk – Du tar kun kjapt tempen når du våkner, får rødt for fruktbar, grønt for ufruktbar. Neste forventede Eggløsning, EL, vises sammen med tilhørende termin med dato fra dag 2 i syklusen. EL-dag markeres med rødt blinker. Menskalender for neste 6 måneder gir indikasjon på fremtidige EL. Samleie kan registreres, og LC 6B markerer når det er tidsmessig klaff med eggløsning. Slår i normaltilfelle ut på graviditet ca 18 dager etter befruktning – rødt – gult – grønt lyser konstant. Du kan se tempkurven med eggløsninger i displayet, får automatisk statistikk som viser sykler uten EL og med nedsatt gullegmefunksjon og mye mer. Slik vet du fort alt om syklusen. Og ønsker du prevensjon før eller etter svangerskap – bruker du den omvendt og har 99,3% sikkerhet. Les mer om Ladycomp 6B
Et sikkert alternativ
LadyComp 6 og Pearly er et 99,3% sikkert prevensjonsalternativ, naturlig og uten bivirkninger. De er ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder. Les mer om sikkerhet.