Lege Siri Aabel går i denne artikkelen inn på en rekke skjulte bivirkninger av p-piller og hvordan de kan skade kroppen.
Det er mange grunner til å slutte med pillen og begynne med det hormonfrie alternativet Personlig FruktbarhetsComputer (PFC). Her er noen av de viktigste, ifølge lege Siri Aabel:
P-pillen kan gi større risiko for spontanabort og missdannelser på fosteret. Når en kvinne slutter med pillen, har hun vanligvis brukt den i årevis – det vil si at hun har tatt såkalte hormonhermere som stenger for funksjonen av de naturlige hormonene som kroppen selv produserer. Disse naturlige hormonene er nødvendig for en vellykket graviditet. Når man ønsker at disse naturlige kjønnshormonene skal ”slås på igjen”, kan noe gå galt.
P-pillen kan øke risikoen for livmorkreft og brystkreft.
P-pillen kan gi deg mindre sexlyst. Noen kvinner mister sexlysten helt. Det man gjør når man tar pillen, er å lure kroppen til å tro at den er gravid. Under graviditet dempes interessen for sex. P-pillen innholder kraftige, men kunstige hormoner. Det kan gjøre deg mer irritabel og emosjonelt sårbar. Noen kvinner blir så nedstemt at både de selv og omgivelsene opplever dem som permanent psykisk ustabile.
P-pillen kan gi kvalme og få deg til å miste appetitten.
Det er funnet en liten økning i forekomsten av blodpropp, lungeemboli, hjerneslag og hjerteinfarkt hos kvinner som bruker p-piller. Dessuten ser p-piller ut til å kunne øke risikoen for å få en godartet leversvulst.
Soppinfeksjon i skjeden er en hyppig bivirkning. Dette er også et tegn på at immunforsvaret er nedsatt. I tillegg hemmer p-piller opptak av sink, det gir også lavere immunforsvar.
Derfor får du hormonubalanse med p-pillen.
– At de fleste kvinner i fruktbar alder nå bruker p-pillen er det største kjemiske overgrep som er gjort på en hel befolkningsgruppe i moderne tid, mener lege Siri Aabel.
Hvilke hormoner inneholder kroppen, og hvilke hormoner finnes i p-pillen? Dersom leger forteller deg at det finnes hormoner i p-pillen, sier de gjerne at pillen kompenserer for de to kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Det er bare delvis riktig, forklarer lege Siri Aabel.
– P-piller inneholder østrogenhermere og progesteronhermer. Gestagen – på engelsk progestogen, på amerikansk progestin – er ikke det samme som det naturlige hormonet progesteron. Det ligner, og det narrer kroppen til å tro at den har progesteron, sier Aabel.
– Derfor får man ingen naturlig eggløsning og mens, men en kunstig blødning, såkalt bortfallsblødning, når nivået av de naturlige hormonene synker. Mange jenter blir fortalt at de får en regulert mens, en som kommer regelmessig og er relativt svak. Dette er ikke korrekt. Du har ikke mens i det hele tatt fordi du ikke har hatt eggløsning, fortsetter Aabel.
Ny pille ikke bedre.
Nå finnes det en såkalt østrogenfri p-pille på markedet. Mange tror den er mer naturlig, men Aabel understreker at den roter til kroppen din på akkurat samme måte som den gamle pillen.
– Det de ikke forteller deg om denne pillen er at den inneholder gestagen, kunstig progesteron. Den gir akkurat samme effekt, nemlig hemming av eggløsning, med alle de bivirkningene som følger av det. Når man tar pillen, narrer man kroppen til å tro den er gravid. Dermed stopper den naturlige menstruasjonssyklusen, påpeker Aabel.
Mister testosteron
Kroppen produserer naturlig progesteron i halve syklusen, fra eggløsning og frem til neste mens. Ved eggløsning presses eggcellen ut av egget og fanges opp i egglederen. Restene av egget blir igjen i eggstokken og omdannes til det man kaller det gule legemet som straks etter eggløsning begynner å produsere hormonet progesteron. Litt progesteron produseres også i binyrene. Progesteron er også forstadiet til testeosteron, et kjønnshormon som menn har mer av enn kvinner. Dette finnes også hos kvinner, og er en hovedfaktor for at vi har kjønnsdrift. Så omdannes testosteron videre til de tre typene østrogen. Når en kvinne tar p-piller, hemmer hun også produksjon av testosteron, og får nedsatt sexlyst.
Eksperiment med tenåringer
– Det er ekstra ille at leger gir unge jenter helt ned i 13-års-alderen p-piller gratis, og uten å spørre foreldrene. Det er et gigantisk eksperiment med kroppene deres. Vi vet ennå ikke alt om hvilken sammenheng disse kunstige hormonene har med ulike sykdommer som vi ser stadig mer av, men det vi vet gir grunn til å være uhyre varsomme, understreker Aabel.
– Mange leger skriver til og med ut pillen som en hjelp mot småplager, som kviser, også til unge jenter som ikke er seksuelt aktive. Jeg vil ikke anbefale p-pillen til noen, verken unge jenter eller voksne kvinner, sier lege Siri Aabel.